Banovići

Banovići, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Banovići, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Tel :
+387 35 874 136
Email :
turizam.ban@bih.net.ba,

Opis

Banovići su općina i rudarski grad koji se nalazi u sjeveroistočnoj Bosni na obroncima planine Konjuh a urbani centar izgrađen je  na obalama rijeke Litve. Razvoj grada i općine određen je prije svega  eksploatacijom mrkog uglja te su Banovići izrasli u jedan od centara bosanskohercegovačkog rudarstva. Grad ekspanziju doživljava nakon drugog svjetskog rata izgradnjom čuvene pruge Brčko-Banovići kada su prve tone „crnog zlata“ krenule prema Beogradu. Historijski fakti otkriveni na ovom području ukazuju ukazuju život i ljudsku aktivnost još od najranije prošlosti. Najstarije poznato naselje na ovim prostorima pronađeno je na brdu Gradina i ono prema ostacima materijalne kulture, datira iz prahistorije. Na području Banovića pronađen je i kovani novac za koga se pretpostavlja da potiče iz Rimskog perioda. Raniji naziv grada bio je Litva, prema istoimenoj rijeci koja tuda prolazi, a današnje ime Banovići su dobili prema stećku Božićka Banovića, nadgrobnom spomeniku iz srednjeg vijeka koji je lociran u istoimenom selu nedaleko od grada. Zahvaljujući prekarasnoj prirodi koja ga oružuje Banovići su mjesto ugodno za život i grad kojeg sigurno vrijedi posjetiti.

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Općina Banovići posjeduje perspektivne prirodne potencijale čiju okosnicu čine padine planine Konjuh, atraktivne turističke destinacije, bogate netaknutom prirodom, čistim zrakom, prelijepim vodenim kaskadama, prirodnim i vještačkimj jezerima i bogatstvom flore i faune. Resurski kojima raspolažu Banovići su neiskorišteni te predstavljaju dobru osnovu za razvoj različitih oblika tuzrizma.

Sportsko rekreativni centri Zlača i Mačkovac, izletišta Zlača, Zobik Mačkova, lovni riviri Konjuha, planinski dom Varda, jezera Ramićko i Breštica, rijeke Velika i Mala Zlača, Oskova, Litva, turistička uskotračna pruga, turistički voz Ćiro, nekropole steka Božićka Banovića po kojim su Banovići dobili ime, Tursko mezarje i Gradina u Tulovicima  te planinske staze i šetnice, samo su dio turističke ponude značajne za Banoviće, Tuzlanski kanton i šire područje, koja će zadovoljiti raznovrsne potrebe.

Događaji:

  • "Prvomajski uranak"(centralna manifestacija obilježavanja praznika rada 1. maja na Tuzlanskom kantonu )
  • Susreti tradicija
  • Književni susreti Lejla Avdić
  • Tradicionalna planinarska tura "Veljača"
  • Tradicionalni uspon na Zelemboj

Atrakcije: 

  • Označene  planinarske staze do planine Konjuh te
  • vrhova Varda i Zelemboj.
  • Adrenalin park kod hotela Zlaća

Gastro:

Gastronomska ponuda je bogata.Većina ugostiteljskih objekata u općini Banovići nude bogatu  gastronomsku  ponudu. U sklopu Prvomajskog uranka svake godine se organizuje  Gastrokultura  gdje učesnici sa područja općine Banovići  i okolnih općina predstave tradicionalna bosanska jela.

Mapa