Bosanska Krupa

Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Krenete li prema sjeverozapadnom dijelu Bosne, uz rijeku Unu, naići ćete na pravi biser među krajiškim gradovima- Bosansku Krupu. Grad malih sajmova, kulturnih i sportskih manifestacija plijeni pažnju predivnom Unom koja protiče kroz središte grada, a smaragdnozelenu boju rijeke dopunjava prekrasna priroda koja okružuje Krupu. Da su se njenoj prirodi odvajkada divili i da je Krupa bila ugodno mjesto za život, vidljivo je po brojnim kulturno-historijskim spomenicima. Na ulazu u grad dominira Stari Grad-tvrđava PSET, u čijem podnožju prostor dijele pravoslavna i katolička crkva te džamija, a krenete li prema rijeci Uni dočekat će vas stari drveni most koji će vas časkom dovesti do druge obale ili pak do mnogobrojnih izletišta na riječnim adama.  Krupa se nalazi u podnožju planine Grmeč  koja je poznata kao vazdušna banja do koje se lako dolazi uređenom pješačkom stazom. Zbog svega ovoga putnici, turisti i posjetioci rado navraćaju u Krupu iz koje nose najljepše uspomene.


Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

  • Stari Grad PSET
  • Stari grad Jezerski
  • Katolička crkva stara preko 600 godina
  • Zgrada Doma kulture iz 1902. gdje je smještena „Zavičajna zbirka grafika Boška Karanovića“ -nacionalni spomenik
  • Postavka “Slikarske kolonije Krušnica” koja se održava već 40 godina.

Događaji

-“Potraga za kraljicom Une” ribarska manifestacija

- Bosanska Krupa-grad malih sajmova

- Smotra folklora Bosanska Otoka

- Smotra horova Bosanska Krupa

- Likovna kolonija Krušnica

- Tradicionalna manifestacija “Unski lađari” održava se već 40 godina u toku ljeta i ona je zapravo utrka tradicionalnih unskih lađa (20 i više posada) koja okupi više hiljada gledalaca.

- Una-regata

Atrakcije

  • Biciklističke i pješačke staze na Grmeču
  • Stari grad Jezerski
  • Unske vodenice (restorani i kafe barovi)
  • Izletište Mliončići-Otoka

Gastro

Obzirom da Bosansku Krupu krase dvije prekrasne rijeke i da je život ljudi usko povezan sa rijekom, gastronomska ponuda i specijaliteti ovoga kraja su riba. U velikom broju restorana uz obale rijeka možete pojesti kvalitetnu domaću unsku pastrmku, lipljen i mladicu.

Video

-

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu